Mhmmm... przepyszne byłeczki cynamonowe prosto ze Szwecji, przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata, jakos długo mnie tu nie było, ale to przez wakacje - dużo leniuchowania, mało pracy, a teraz wszystko nowe i na szczęście na razie sympatyczne tak samo jak te bułeczki :) Polecam! Przepis lekko zmodyfikowany.
Aha WAŻNE mocno rozwałkowywac ciasto i ciasno je zwijać, zeby wyszły naprawde zgrabne bułeczki :)
Składniki:
1 kg maki
150 gr masła
500 ml mleka
50 gr drozdży
150 gr cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Nadzienie:
80 gr stopionego masła
1 łyżka cynamonu
100 gr cukru
W ciepłym mleku rozpuscic drożdze z łyżką maki i taką samą ilością cukru. Odczekać około 15 min. Dodaj pozostałe skąłdniki a masło wczesniej rozpuść, zagnieć ciasto. Daj mu wyrosnać okolo 30-40 min. Zagniec jeszcze raz i podziel na 3 posrcje, każdą rozwałkuj, posmaruj wymieszanymi skąłdnikami nadzienie i zwiń w rulon, krój rulon co 3 cm. Daj ciastu jeszcze wyrosnać na blaszce pod ścierką 30 min, Nagrzej w tym czasie piekarnik na 200C (ew. trochę wyzej) i piecz około 10-12 minut.
Smacznego!
Inni zdjęcia: Fuksja purpleblaackW lesie ... wswieciezdjecKonwalie patrusia1991gd... maxima24... maxima24Komplet koniczynki cyrkonie otien... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24