Zdrowsze zamienniki jedzenia :
1) Słodzone jogurty, desery jogurtowe - zamień na jogurt grecki, jogurt naturalny
2) Zamiast używania różnych sosów i dipów na bazie śmietany i majonezu - zrób własny sos na bazie jogurtu naturalnego i przypraw
3) Biały chleb i pieczywo zamień na ciemne- żytnie, razowe lub pełnoziarniste.
4) Biały ryż zamień na brązowy.
5) Białe pszenne makarony zamień na ciemne, pełnoziarniste
6) Kaszę manne,ziemniaki zamieć na gryczaną lub jęczmienną.
7) Słodkie soki, napoje gazowane - zamień na wodę mineralną, można dodać do niej kilka kropli soku z cytryny, polecana jest również herbata zielona jak i czerwona.
8) Zrezygnuj z alkoholu
9) Słodycze należy znacznie ograniczyć lub wyłączyć z diety. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na małą przyjemność lecz warto pamiętać że ten przypadek powinien być od czasu do czasu. Pamiętajmy wtedy żeby wybrać najlepsze opcje.
Zamiast ciasta z kremem- ciasto z galaretką, sernik, jabłecznik
Zamiast chipsów-popcorn z mikrofali
Zamiast deseru lodowego ze śmietaną - sorber lodowy, lub po prostu deser bez śmietany
Czekoladę zamiast mlecznej - gorzką z dużą zawartością kakao ( pare kostek nawet co parę dni nie zaszkodzi naszej diecie)
Najlepszą opcją jest przygotowanie czegoś samemu np galaretki bez cukru, domowego sorbetu, nawet domowych frytek pieczonych w piekarniku zaoszczędzimy w ten sposób dodatkowych kalorii
Kochani pamiętajmy nie popadajmy jednak w paranoję ! Warto pamiętać że wszystko jest dla ludzi tylko w ograniczonych ilościach. !
10) Zamiast musli,słodkich płatków - płatki owsiane, błonnikowe, otręby owsiane,żytnie
11) Zamiast tłustego mięsa wybieramy chude - kurczak, indyk bez skóry,ryby
12) Z owoców najlepiej unikać bananów i winogrona ponieważ zawierają one duże ilości cukrów.
13) Żółte,topione sery zamień na chudy nabiał,twarożki, serki wiejskie,kefiry, maślanki ( odtłuszczone )
Pamiętaj że napis Light wcale nie oznacza że produkt taki jest czesto takie produkty są dodatkowo dosładzene. Warto sprawdzać składy produktów.
14) Margarynę zamień na masło
15) Staraj się ograniczyć sól do minimum - zamień ją innymi przyprawami np. pieprzem, chilli, majerankiem
16) Pamiętaj o dużej ilości warzyw najlepiej 500 g dziennie , możesz po nie sięgać do każdego posiłku. Duś, gotuj, jedz surowe. Pamiętaj jednak że niektóre warzywa po obróbce zmieniają swój indeks na wyższy np. marchew najlepiej wybrać w wesji surowej.
Pamiętajmy że wszystko jemy w odpowiednich ilościach :)