Przepis na drożdżówki
Składniki:
- 0,5 kg - 0,6 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
- żółtko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoiją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.
Wycinać 8 figur w kształcie dużej litery T. Każdą figurę posmarować dżemem lub serem lub makem i każdy bok litery T zwinąć do środka.
Tak przygotowane drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 min.
Po 20 minutach , posmarować roztrzeppanym żółtkiem i wstawić do piekarnika na 20 min, w 180 stopniach C.
Po upieczeniu, gdy lekko przestygną polukrować .
Smacznego! :D