"Jabłecznik"
Przepis od cioci.
Pychaaaa! ;) Ciasto jest takie babkowe,a mus jabłkowy rozpływa się w ustach... ;)
Składniki:
CIASTO:
1/2 kostki margaryny
1.5 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
MUS JABŁKOWY:
Kilka jabłek
Czubatka łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
CIASTO:
Margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy na przemian mąkę i jajka. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia rozpuszczony w ciepłym mleku. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część lekko podpiekamy w piekarniku. Czekamy aż wystudzi się placek. Wykładamy mus jabłkowy na placek i wylewamy resztę surowego ciasta. I znów do piekarnika. ;)
MUS JABŁKOWY:
Jabłka obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce i smażymy z cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego! ;)