"3-bit"
"Tort urodzinowy" mojego brata Adaśka.
Przepis z internetu. Trochę go zmodyfikowałam. ;)
Wg mnie najlepiej jest nie dodawać cukru do budyni,bo później 3-bit jest stanowczo zbyt słodki.
Składniki:
2 paczki herbatników "Petit Beurre" (1 paczka=220 g)
0k.500 g masy krówkowej(można trochę mniej)
3 budynie śmietankowe
1 kostka miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
płatki migdałów
polewa
Wykonanie:
Herbatniki (jeden przy drugim) wykładamy na blaszce wyłożona folią. Na herbatniki wlewamy masę krówkową,którą wcześniej gotowaliśmy na kąpieli wodnej (tak aby przybrała lejącą konsynstencję). Układamy herbatniki na masie krówkowej. 3 szklanki mleka gotujemy i wlewamy budynie rozrobione w 1/2 szklance mleka. Masło ucieramy,dodajemy po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Później dodajemy cukier puder. Wykładamy na masę budyniową na herbatniki,potem przykrywamy znów herbatnikami masę,polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów.3-bit'a wstawiamy na noc do lodówki.
Tak dla ułatwienia...
I : herbatniki
II : masa krówkowa
III : herbatniki
IV : masa budyniowa
V : herbatniki
VI : polewa
VII : płatki migdałowe
Smacznego! ;)