"Orzechowiec"
Ulubione ciasto mojego taty. ;)
Składniki:
CIASTO:
0.5 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
2 jajka
1 kostka margaryny
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
KREM:
1 kostka margaryny
0.5 l mleka
0.5 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
ORZECHY:
30 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru kryształu
10 dkg masła
Wykonanie:
CIASTO:
Siekamy mąkę,sodę z margaryną. Dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwa placki. Na jeden surowy placek wykładamy usmażone orzechy. Pieczemy oby dwa ciasta na złoty kolor.
KREM:
Gotujemy budyń (z mleka,cukru kryształu i mąki pszennej). Czekamy,aż wystygnie budyń. Ucieramy margarynę (wg mnie masło jest lepsze) z przestudzonym budyniem na gładką masę.
ORZECHY:
Na patelni rozpuszczamy masło,cukier,potem miód. Dajemy orzechy i smażymy dopóki orzechy fajnie się zrumienią i będzie czuć taki piękny aromat. :D
(Wiem,śmiesznie brzmi)
KOMPOZYCJA CIASTA:
Ciasto-krem-ciasto z orzechami.
Smacznego! ;)