źródło: ciocia :)
Składniki:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki oleju
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl wody
1,5 cytryny
1/2 kostki masła
1 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra kremówki
galaretka cytrynowa
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej miksować. Dodać żółtka i olej. Makę i proszek wmieszać delikatnie łyżką. Piec około 20 minut w 175 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.
Wodę zagotować z cukrem i masłem. Wmieszać namoczoną mąkę. Dodać sok z cytryny i trochę otartej skórki. Ma powstać budyń. Wylać masę na wystudzony biszkopt.
Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Wtedy ubić śmietanę i do niej dodać galaretkę. Powstałą masę wyłożyć na budyń i schłodzić w lodówce.