Źródło: gazetka z "Piotra i Pawła"
Składniki:
1/2 kg mąki
3/4 kostki masła
250 ml miodu
2 łyżeczki kakao
1/3 paczki przypraw korzennych
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 paczki proszku do pieczenia (15g)
1/2 szkl cukru
2 jajka
Przepis:
Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Część mąki połączyć z cynamonem, przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i kakao (resztę dodać, jeśli będzie taka potrzeba). Jajka ubić z połową cukru do uzyskania sztywnej masy.
Masło roztopić z miodem. Dodać przygotowany karmel (cukier rozpuścić na patelni mieszając od czasu do czasu).
Ostudzić trochę tłuszcz i wlać go do mąki, następnie dodać, jajka, a na koniec sodę. Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na ok 2h. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać i wycinać wzory. Piec ok 10- 15 min w 160 stopniach C.