Dietetyczny makowiec
(2 rolady)
3 szklanki mąki (pszenna i pełnoziarnista 1:2)
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli i cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sewii
masa
100g maku mielonego
1 białko
100g serka homogenizowanego
50g rodzynek
1 łyżka stewii
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta, zagniatamy i odstawiamy pod przykryciemw ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, każdą część wałkujemy w kształt prostokąta, smarujemy masą makową zostawiając po pół centymetra od brzegów. Zwijamy w roladę. Pieczemy około 30 min w 150 stopniach.
Mak zalewamy na noc wrzącą wodą lub mlekiem trochę poniżej poziomu ziaren (ważne, żeby masa nie wyszła zbyt rzadka, ponieważ bez dodatku miodu nie jest ona tak lepiąca). Rano dodajemy do niego stewię, serek i posiekane rodzynki. Białko ubijamy i przed wyłożeniem masy na ciasto delikatnie łączymy je z makiem.
07/03/2013 16:24:59