photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 15 STYCZNIA 2015

Zupa cygańska

Zupa cygańska

Składniki:

- ok. 6 średnich ziemniaków

- 4 cebule

- papryka czerwona

- mały przecier pomidorowy np. Pudliszki

- 1 długa kiełbasa podwawelska

- 1 mała śmietana 18% do zup

- 1 łyżka mąki

- przyprawy: majeranek, pieprz, chilli, vegeta

 

Przygotowanie:

Ziemniaki  obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy Vegetę i majeranek, dolewamy ok. 3 litry wody i gotujemy do miękkości. W międzyczasie w wysokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy dość drobno pokrojoną cebulę. Dusimy, a jak będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiełbasę smażymy razem z cebulą na średnim płomieniu, pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy całość ok. 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z 1/2 szklanki wody, chilli i pieprz. Dusimy ok. 3 minut. Po tym czasie całość przekładamy do garnka z ziemniakami. Rozrabiamy w kubku 1 czubatą łyżkę mąki z 5 łyżkami wody, mieszamy, żeby pozbyć się grudek, dodajemy śmietanę, dodajemy kilka łyżek zupy, żeby zahartować śmietanę, dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka. Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy z pieczywem.

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika comazmialnaobiad.