malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami.
Składniki:
Spód:
*3/4 opakowania sucharków (ok.200 - 230 g)
*400 g nutelli
Masa serowa:
*400 g śmietanki kremówki
*500 g sera białego (może być z wiaderka)
*4 łyżki cukru pudru
*2 czubate łyżki żelatyny (ja zamiast żelatyny dodałam dwa śmietan fix-y)
Wierzch:
*300-400 g malin świeżych lub mrożonych (dałam 400g świeżych malin)
*2 galaretki o smaku malinowym
Wykonanie:
Spód: Sucharki zmiksować w blenderze. Dodać do nich nutellę. Nutella powinna być w miarę ciepła, nie z lodówki. Wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na spodzie tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Masa serowa: Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody (żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na chwilę, aby napęczniała i następnie dodać 2 łyżki wrzątku). Tężejącą masę wyłożyć na warstwę nutellowo-sucharkową. Ponownie umieścić całość w lodówce.