Witamina B występuje pod różnymi postaciami. Jako tiamina (Wit. B1) korzystnie działa na produkcję czerwonych krwinek, wpływa również na serce oraz mięśnie. Jej źródłem są warzywa strączkowe, zboża, ryby, drożdże i jaja.
witamina B2 - dba o nasza krtań i gardło, chroni przed anemią i zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Występowanie - drożdże, kiełki zbóż, warzywa, mięso, podroby i jaja.
witamina B3 -odpowiada za wzrost i rozwój naszego ciała, reguluje poziom cukru, wpływa na obniżenie cholesterolu. Występuje w produktach, jak ryż, jaja, drób, ryby, warzywa liściaste i produkty mleczne.
witamina B5 - ma wpływ na nasz układ nerwowy, wpływa na kondycję naszych włosów, łagodzi stany zapalne skóry i wpływa na odporność. Znajduje się w drożdżach, jajach, w wieprzowinie i wołowinie, płatkach owsianych, szpinaku, marchewce, czy ziemniakach.
witamina B6 - bierze udział w produkcji czerwonych i białych krwinek oraz wpływa na układ nerwowy. Zapobiega skurczom mięśni, zapobiega chorobom serca i chroni przed zawałem. Znajduje się w rybach, orzechach, produktach drobiowych, bananach, kaszy gryczanej, grochu, fasoli, kiełkach, kapuście.
witamina B7 jest źródłem energii, oprócz tego poprawia wygląd skóry i włosów i wzmacnia odporność. Występuje w jajach, drożdżach, czerwonym mięsie, pszenicy, szpinaku, cebuli, czy grochu.
Witamina B9 - pomocny w produkcji białych i czerwonych krwinek, zapobiega anemii, poprawia wygląd skóry, jest również niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Znajduje się w liściastych warzywach, zielonym groszku, dyni, czy produktach mlecznych.
Witamina B12 - bierze udział w produkcji krwi, poprawia pamięć i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega anemii. Źródłem witaminy B12 są produkty mleczne, ryby, jaja.
Źródłem witamin z grupy B są również preparaty oraz suplementy diety, które stanowią doskonałe uzupełnienie dla osób, które nie spożywają regularnych im pełnowartościowych posiłków.
Źródło: http://defend.pl/zdrowie/witaminy-i-mineraly-rodzaje-i-znaczenie/