5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Roślina z rodziny dyniowatych, pochodząca z Persji. Spośród wielu odmian powszechnie uprawia się dwie: szklarniową (o owocach długich, gładkich, bez pestek) oraz gruntową (o owocach krótszych, z grubszą skórką). Ogórki spożywa się w stanie niedojrzałym, na surowo, kwaszone lub marynowane. Służą do przyrządzania zupy ogórkowej, sosu ogórkowego, można je nadziewać oraz dodawać do sałatek. Ze względu na zawartość silnie działającego enzymu askorbinazy, niszczącej witaminę C, nie należy zestawiać ogórków z warzywami bogatymi w tę witaminę. Sok z ogórków ma właściwości oczyszczające organizm.
Zdjęcie jest niestety ogórka szklarniowego;/
Nie ma to co gruntowe:P:P
5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Sorki wielkie, ale to towarzystwo tak na mnie wpływa:P