photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 18 STYCZNIA 2015

TARTA Z MALINAMI :)

SKŁADNIKI NA SPÓD :

- 250 g mąki (np. pszennej tortowej),
-
150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny),
-  szczypta soli,
-  3 łyżki cukru,
- 1 jajko.

 

SKŁADNIKI NA KREM :

- 250 g sera mascarpone,
- 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego, np. takiego (ang. sweetened condensed milk),
- 2 jajka.

 

DODATKOWE SKŁADNIKI :

- kartonowe pudełeczko świeżych malin,

- kilka listków świeżej mięty do dekoracji.

 

+  użyłam formy na tartę o średnicy 24 cm i wykorzystałam połowę ilości ciasta z powyższego przepisu. Do większej formy 26 cm wykorzystamy około 2/3 ilości ciasta.
Z całej ilości ciasta otrzymamy więc dwa spody 24 cm. Pozostałe ciasto można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm.

 

PRZYGOTOWANIE :

- SPÓD : Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.

- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

- Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

- KREM : W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu. Udekoruj ciasto świeżą miętą.

 

                                                                                     SMACZNEGO !              

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika swiatelkodonieba.

Informacje o swiatelkodonieba


Inni zdjęcia: Wiosna 2025r. rafal1589... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24