Mówi się, że owoce to samo zdrowie, więc na diecie można ich jeść ile się chce. W końcu to owoc, od tego nie przytyjesz. Ale czy aby na pewno?
Owoce zawierają fruktozę. Jest to cukier prosty. Ma tyle samo kalorii na 100g co cukier spożywczy (glukoza) jednak jest 2 razy słodszy, przez co ludzie często wolą kupować fruktozę, bo kalorycznie wychodzi się lepiej (dla przykładu: 2 łyżeczki glukozy to 40 kcal, 1 łyżeczka fruktozy to 20 kcal, a otrzymujemy tą samą słodkość). To właśnie fruktoza w owocach głównie odpowiada za ich kaloryczność. Jednak w przeciwieństwie do glukozy - fruktoza może być metabolizowana jedynie w wątrobie. Glukoza może być transportowana do innych tkanek, np. mięśni i tam wykorzystywana. Gdy spożywasz dużo fruktozy, może być ona wykorzystana tylko w jednym narządzie - wątrobie. Jeżeli glikogen wątrobowy jest uzupełniony, a taka sytuacja ma miejsce praktycznie o każdej porze dnia, z wyjątkiem czasu przed pierwszym posiłkiem, po przebudzeniu (oraz po długim wysiłku aerobowym), wtedy fruktoza może odpowiadać w głównej mierze za odkładanie tkanki tłuszczowej! Gdy twoja wątroba nie potrzebuje magazynować nowego tłuszczu, kieruje go do innych części twojego ciała, miejsc, gdzie nie chcesz, aby się pojawiał, np. brzuch lub okolica lędźwiowa.
Chociaż owoce zawierają pewne ilości fruktozy, to nie jedyny cukier, który dostarczają. Są niezastąpione w diecie, ponieważ to źródło najlepszych naturalnych antyoksydantów, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami - główną przyczyną starzenia i niszczenia mięśni. Są również ważnym źródłem włókien.
Najlepszym wyborem, którego możesz dokonać to spożywanie tych owoców, które zawierają mało fruktozy. Owoce z dużą jej zawartością powinno spożywać się tylko z rana, gdy zasoby glikogenu wątrobowego są uszczuplone. W tym okresie wątroba będzie mogła wykorzystać fruktozę, bez zamieniania jej w tłuszcz.
Unikaj poniższych, z wyjątkiem nielicznych ustępstw do śniadania:
- jabłka
- banany
- wiśnie (1 kubek)
- winogrona (1 kubek)
- mango (2 plastry)
- melony
- pomarańcze
- gruszki
- ananasy (2 plastry)
- arbuz (1 duży kawałek)
Poniższe owoce mają niską zawartość fruktozy, zawierają mniej niż 4 gramy fruktozy w porcji. Możesz je spożywać w granicach zdrowego rozsądku:
- morele
- awokado (1/3 owocu)
- jeżyny (1/2 kubka)
- figi
- grejfruty (1/2 owocu)
- papaja
- brzoskwinie
- śliwki
- maliny (1/2 kubka)
- truskawki (1/2 kubka)
- pomidory (tak, to też owoce)
UWAGA! Nie dajcie się nabrać na soki owocowe "bez dodatku cukru", ponieważ mają przeogromną ilość fruktozy, znacznie większą niż same owoce!
----------------------------------------------------------------------------------------