photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 17 KWIETNIA 2013

Pavlova

O tym deserze myślałam wiele razy. Nowo Zelandczycy i Australijczycy do dziś kłóca się o przynależność deseru. Wiemy jedynie, że w ubiegłym styleciu gdzieś tam w Perth 1926 lub 1929 lub w Wellington w 1926. Wiemy również, że inspiracją do powstania tego przysmaku była primabalerina Anna Pavlova. Deser smaczny, mnie nie zachwycił, to zanczy był bardzo smaczny, ale nie była to najlepsza rzecz pod słońcem, a takiej oczekiwałam po opiniach w internecie :) zapewne poprostu nie osiagnęłam jeszcze idealnej bezy, aż wstyd sie przyznać, ale było to moje pierwsze podejście do domowej bezy :D Kem zrobiłam odrobinkę niestandardowy, ponieważ na mascarpone, przyozdobiłam malinami,rozmrozonymi i jestem bardzo zadowolona z ich wygladu :) Przepis na bezę z Moich Wypieków.

 

Beza:

6 białek

200 g cukru

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka maki ziemniaczanej (dałam budyniu)

 

Ubić białka na sztywno, ze szczyptą soli, dodać ocet i mąkę. Jeszcze ubić, dodawać stopniowo cukier. Białka powinny trzymać sie sztywno po odwróceniu miski do góry nogami. Wyłożyc na blaszke o dowolnym kształcie (ja zdecydowałam sie  na serduszko) Piec przez 5 min w 180 a później przez około 1,5 godziny w 140C.

 

Krem:

250 g mascarpone

350 ml kremówki

1 płaska łyżka cukru

 

+ 3-4 dużych garść malin.

 

Ubic kremówkę, dodać mascarpone i cukier.

 

Na ostudzona bezę(dopiero przed ostatecznym podaniem) nałożyc krem i maliny. Smacznego!

 

Użyłam do bezy białek mrozonych, które ubijałam jak były jeszcze mocno schłodzone, były sztywne, a beza udała się znakomicie.

Maliny mozna zastąpić jagodami, truskawkami, wiśniami+czekolada, marakuja, granatem (z bardziej oryginalnych wersjii)

 

Smacznego!

 

Informacje o sernikiweroniki


Inni zdjęcia: Ja nacka89cwa11.05 idgaf94;) nacka89cwaMoon photographymagicOgnisko pati991Bezwarunkowa miłość itaaanJa pati991Patrzę sobie na rzepak pati991Oni zaufajdobrymradom18Rzepak pati991