Muszę się przyznać, przepis juz troszeczke nieaktualny, jednak na pewno będziecie mieli tone okazji aby go wypróbować. Przepraszam za dłuuuuugą nieobecność, ale była związana ze stresem jaki ostatnio przechodzę (na szczęście tym pozytywnym!) Biorę udział w bardzo ważnym dla mnie toku kwalifikacyjnym, na razie wiecej nie napiszę, aby nie zapeszać, jeśli coś sie uda na pewno upiekę coś szalenie wielkiego, pysznego, pięknego, wyjatkowego!
A na razie macie tort na 19 urodziny mojej siostry :) Powiem wam, zę mi smakował koszmarnie!
Ciasto czekoladowe z guinessem:
330 ml ciemnego piwa Guinness (mała butelka)
150 ml kwaśnej śmietany min. 22%
Piwa podgrzać z masłem, aż sie rozpusci, dodać przesiane kakao, cukier, wymieszać. W osobnej misce rozbić smietanę z jajkami, wlać przsetudzoną mieszankę piwną. Dodać przesianą mąkę z sodą. Wymieszać na niskich obrotach. Piec w tortownicy o średnicy około 24 cm. W 180C około 50-60min - do suchego patyczka. Ostudzić
Krem custard: (z przepisu Nigelli)
500 ml śmietanki słodkiej 18% (lub bardziej tłustej)
2 łyżki cukru
5 żółtek (dużych)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnego mleka (nie było w oryginalnym przepisie)
Śmietanę podgrzewamy z ekstraktem, a żółtka miksujemy z cukrem na stosunkowo jasną masę. Gdy śmietana będzie gorąca, ale nie wrząca dolać żółtka i mączkę. Podgrzewać najlepiej ciągle miksujac blenderem i mieć przygotowana blachę z zimną wodą. Podgrzewać az masa zgęstniej (zgęstnieje jeszcze podczas studzenia wiec moze być dość luźna). W sytuacji gdy sos nam się zetnie wstawic go do zimnej wody i miksować. Po podgrzaniu (około 10 min) wstawic do zimnej wody i około minuty miksować, ostudzić.
Truskawki
ja użyłam mrożonych, mogą być świeże lub maliny, jeżyny itd.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50-70 g mlecznej czekolady
5 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru (lub wiecej)
Wszystkie skłądniki razem rozpuscić.
Przygotowanie:
Ciasto przekroić. wyłożyc custard, nałożyc truskawki, przykryćdrugim blatem, polać polewą, schłodzić kilka godzin.
Smacznego! Niech nie przerazi was długi opis tort jest bardzo łatwy a naprawde smaczny!