Sernik Nowojorski Gordona Ramsaya, zastanawiałam sie między nim a Nigellą, ale to w końcu Gordon mieszka w Nowym Jorku, więc teorytycznie lepiej zna sie na rzeczy, ze względów finansowych nie kupiłam philadelphi do sernika, a w markecie nie było innych cream cheese, więc zostal wypróbowany zwykły tłusty polski twaróg... I powiem tak, jeśli z serka kremowego ma wyjśc o niebo lepszy, to nie jestem w stanie wyobrazić sobie smaku bo ten był nieziemski :) W 100% zachęcam ! :)
Spód:
- 1,5 paczki ciastek digestiwe
- 100 gram masła
Miksujemy ciastka w blenderze, później dodajemy roztopione masło. Wylepiamy dół i boki tortownicy.
Masa:
- 900 gram sera
- 2 opakowania kwaśnej śmietany (300 gram, ale potrzebujemy jeszcze 100 na polewę) (22%)
- 250 ml. kremówki
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
Jajka ubijamy przez chwile by były puszste, twaróg mieszamy z kremówką i odrobiną soli (mozna ją pominąć) Dodajemy resztę składników i wylewamy na spód herbatników. Pieczemy w 170C przez około 40 minut, studzimy w piekarniku a później cała noc w lodówce.
Przed podaniem wymieszłam śmietanę kwaśną z 2 łyżkami cukru i polewałam kazdy kawałek przed podaniem, ale i bez tego było pysznie :)