Składniki:
60g kurki
1 cebula
2 łyżki tarta bułka
1 łyżka posiekana natka pietruszki
kilka brokuły
1 pomidor
2 łyżki oliwa z oliwek
1 ŚMIETANA 12% - TOP PRODUKT Doceń polskie MILKPOL S.A.
3 JAJA Z CHOWU NA WOLNYM WYBIEGU Polskie Fermy Grupa Producentów
1 RYŻ NATURALNY BRĄZOWY REVA INTERMARCHE
1 MASŁO EXTRA BOCHEŃSKIE TOP PRODUKT Doceń polskie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Bochnia
Sposób przygotowania:
Ugotować ryż według instrukcji na pudełku,pozostawić do wystygnięcia. Kurki dokładnie opłukać, przebrać, odciąć zapiaszczone końce trzonków i ewentualnie oskrobać trzonki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić kurki i smażyć na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszać, aż cała woda wyparuje, a kurki się zrumienią. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać pokrojonego pomidora oraz brokuły. Odstawiamy do przestygnięcia.
Tartą bułkę przesmażyć na maśle, wlać śmietanę, zagotować, zdjąć z ognia, doprawić sos i wymieszać z żółtkami. Do tego dosypać część sera zółtego i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do miseczek w których będziemy zapiekać lub naczynia żarodpornego. Grzyby wymieszać z ryżem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i piec 25 minut w temperaturze 180 st.C, tak aby ser na wierzchu lekko się zrumienił.