Składniki:
0,5 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
szcztpta soli
2 jajka
papryka ostra w proszku
10 plasterków sera żółtego
Przyrządzanie:
Mleko podgrzać i dodać drożdże i część mąki.
Odstawić w ciepłe miejce do lekkiego wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej,sól, jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięte drożdże.
Ciasto dobrze wyrobić.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki. Posmarować białkiem z drugiego jajka.
Owinąć wcześniej obraną parówkę w ser żółty, a następnie w ciasto.
Tak przygotowane parówki swoją konsystencją przypominają ciasto francuskie, gdyż dobrze wyrobione jest puszyste, a podczas owijania między warstwy dostaje się powietrze. Układamy dość luźno na blaszce posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do wypieków.
Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy parówki po zewnętrznej stronie i posypujemy papryką.
Pieczemy w 180 st. C ok 25 min na złoty kolor.