photoblog.pl
Załóż konto
Ważne!

Zdjęcie widoczne dla użytkowników posiadających konto PRO

Kup konto PRO
Kilka spraw przy mniszku
Dodane 3 CZERWCA 2010 , exif
59
Dodano: 3 CZERWCA 2010

Kilka spraw przy mniszku

Dziś wracamy jeszcze na chwilę do kulinarnego tematu.... do potraw z moika 


Myślałem, że zabłysnę, a tu okazało się, że kuchni mniszkowej dobrze się znacie. Oto kilka Waszych kulinarnych propozycji:


 

 catherina86

Wino z korzeni mniszka
Rozdrobnić 30-40 g wysuszonych korzeni mniszka i zalać butelką (700 ml) białego wina gronowego. Pozostawić na 3 tygodnie, często wstrząsając. Przecedzić i pić po 1 łyżce lub 1 kieliszku do likieru 2-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem jako środek pobudzający apetyt lub po jedzeniu jako ułatwiający trawienie.


 elwira64

Miód z mniszka lekarskiego
2 szklanki wody ,2 szklanki cukru ,2 szklanki płatków mlecza ,sok z 0,5 cytryny
Kwiatki mleczu zebrać w maju w słoneczny i suchy dzień. Oberwać same płatki,dać do garnka i zalać wodą. Dodać cukier. Gotować 20 min, a potem przecedzić i dodać sok z cytryny. Zagotować. Jeśli wolimy rzadki miód, można już zlać do butelek.Jeśli zaś wolimy gęsty- gotować aż do odparowania wody. Nie wolno trzymać go w lodówce, gdyż scukrzy się. Można używać do kanapki z masłem , do herbaty a także przy przeziębieniu.


 agajaga

przepis (taka francias nouvelle cuisine, ale na naszą kieszeń)
Liście mlecza moczymy w szklance mleka przez 20 min. 4 kromki chleba pokrojonego w kostkę smażymy na oliwie z ząbkiem czosnku. Przygotowyjemy sok z: ilowy, musztardy i octu winnego, którym to skapiamy mlecz. Następnie układamy 4 jajka gotowane na twardo i pokrojone w grubą kostkę, potem grzanki i układamy anchois (0,5 puszki). Doprawić można solą i pieprzem. Smacznego!



I jeszcze kilka zaległych spraw (eh, tyle czasu mineło od poprzednich spotkań)

  1. 1. Zapraszam na zaprzyjaźnionego blogahttp://gorywysokie.blogspot.com/Znajdziecie tam teksty związane z górami i to najczęściej tymi wysokimi :) Zainteresowany tematyką wysokogórską czytelnik poza relacjami z wypraw, a także planowanymi eskapadami będzie może znaleźć też informacje ze świata wspinaczki, szeroko pojętego alpinizmu oraz recenzje książek i filmów o tematyce górskiej. Żeby było ciekawiej autorzy zastrzegają sobie jednak prawo do pewnych odstępstw od tej reguły :) Będą pisać także o innych miejscach, które udało się im odwiedzić.Polecam!
  2. 2. zapraszam także na swoją stronęhttp://www.przewodnikbeskidzki.webpark.pl/
  3. 3. hmmm, co tu miałęm napisac - aha, już wiem, na życzenie pewnej młodej damy pojawi się dziś tutaj pewne zwierzątko, no i punkt numer
  4. 4. Mój photoblog nadal bierze udział w konkursie FOTOBLOG 2010 ROKU. Jeśli uważacie, że zasługuję na wygraną -GŁOSUJCIE >> Dziękuję z góry za Wasze głosy   

 

Cieszę się, że jesteście. 

Komentarze

elwira64 zagłosowałam, miło że jesteś ;)
03/06/2010 20:51:01
~jolaryba69 :D to milutko ze dasz wiewiorke:D a przepisy bedzie trza kiedys wykorzystac;p trzeba sie wybrac na mnieszek kiedys:D
03/06/2010 19:29:48
catherina86 szwedacz :) ale fajnie ze jestes ;)
03/06/2010 15:29:26
agajaga dziękuję za polecenie naszej stronki ;)
i czuję się wyróżniona widząc również mój przepis (no nie do końca mój, bo z gazety), co do którego zapomniałam dodać, że to przepis na sałatkę i zrobiłam literówkę zamiast"francias" powinno być oczywiście francais, zamiast "ilowy" oliwy :D
A miód od Elwiry64 polecam, moja mama robi, pychotka i pomaga, gdy gardło niedomaga ;)
03/06/2010 14:21:23

Informacje o przewodnik


Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24