Dziś dzień ostatnich przygotowań do Wielkanocy. Do święcenia zanosimy pieczywo, wędliny, świąteczne baby, chrzan, sól i barwione jajka. W koszyku nie moze też zabraknąć baranka z ciasta, pieczonego w specjalnej formie, lub też zrobionego z cukru.
Kraszanki, pisanki, barwione w cebuli lub innych barwnikach roślinnych albo też dekorowane woskiem, znano w całych Karpatach. O ich genezie mówi bardzo ciekawa legenda z Beskidów Wschodnich: opowiadano tam, że św. Maria Magdalena poszła prosić Piłata o litość nad Jezusem i darowała mu kilka malowanych jaj.
Jutro zaś dzień wróżb. Po co rzucano psom kości ze światecznego obiadu
Tymczasem pragnę Wam złożyć życzenia radosnych Świąt Wielkanocnych
wiosny w sercach i za oknem
spokojnego wypoczynku w serdecznej atmosferze
i wypieczonych bab wielkanocnych
Wasz przewodnik