W tym i następnych wpisach rozwinę trochę punkty, które były w poprzedniej notce. : )
1. Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków ).
W skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w opowiednich ilościach. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. Komponując swój jadłospis należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Kto był w szkole a kto idzie dopiero na zakończenie roku w piątek ? - czekam na komentarze ! ; )