Pierwsze danie zupa krem z marchwi
Przygotuj: 3 marchewki, ziemniaka, łyżeczkę masła, łyżeczkę kleiku ryżowego i odrobinę wody.
Sposób przyrządzenia: marchewkę cienko obierz, umyj i sparz wrzątkiem. Podobnie zrób z ziemniakiem. Następnie pokrój warzywa w kostkę (im mniejsza, tym szybciej warzywa się ugotują) i wrzuć do rondelka z niewielką ilością wody (tak, aby zakryła w całości warzywa). Gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj kleik i masło. Zdejmij rondelek z gazu i przestudź. Zmiksuj całość na jednolity krem. Zupka gotowa.
Drugie danie ryż z marchewką i królikiem
Przygotuj: 100g mięsa z królika, dużą marchewkę i 2 łyżki ryżu.
Sposób przyrządzenia: ugotuj mięsko w osobnym rondelku. Po zagotowaniu wyłów mięsko i połóż na talerzyku. Gdy ostygnie posiekaj je drobno lub przekręć przez maszynkę do mięsa. Ryż ugotuj na samej wodzie. Na wierzchu rondelka z gotującym się ryżem zawieś metalowe sitko i wrzuć do niego obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Po ugotowaniu na parze, rozdrobnij marchewkę widelcem lub tłuczkiem. Ryż odcedź i również rozgnieć. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Obiadek podawaj, gdy ostygnie. Danie dla dzieci powyżej 8. miesiąca życia.
Deser sok marchewkowy
Po pierwszym roku życia, możesz przygotować maluszkowi sok marchwiowo-malinowy. To wspaniała propozycja na deser lub podwieczorek. Czego będziesz potrzebować? Wystarczą dwie duże marchewki, garść malin, troszkę soku z cytryny i odrobina miodu.
Opłucz maliny. Wyszorowaną marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Maliny rozgnieć widelcem. Następnie przełóż marchew i maliny do wysokiego naczynia i zalej szklanką przegotowanej wody. Wymieszaj. Przecedź sok marchwiowy przez gazę do miseczki. Przypraw sokiem z cytryny i odrobiną miodu. Podawaj do spożycia od razu po przyrządzeniu. Sok możesz przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 24 godziny.