Makaron razowy z domowym pesto
Dla dziecka od: 18 miesiąca życia
Składniki:
500 g makaronu razowego (najlepiej spaghetti lub rurek)
Na pesto:
12 orzechów brazylijskich
6 łyżek sezamu
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 garście rukoli
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
50 g parmezanu
Sposób przygotowania
Ser zetrzyj na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno posiekaj. Następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) zmiksuj na jednolitą masę. Podgrzej chwilę na gorącej patelni i pomieszaj z ugotowanym makaronem i parmezanem.
Makaron z mięskiem i warzywami
Dla dziecka od: 12 miesiąca życia
Składniki:
100 g bardzo drobnego makaronu
2 ugotowane udka z indyka
pomidor
cebulka
łyżka oleju
pół łyżeczki mąki krupczatki
zielona pietruszka
czas wykonania: 30min.trudność: średni
Sposób przygotowania Cebulkę obierz ze skórki, drobno pokrój, podduś na oleju z niewielką ilością wody. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój, dodaj do cebuli, chwilę duś razem. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości wody, dodaj do warzyw, zamieszaj. Mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę razem z warzywami. Dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę. Całość duś około 5 minut. Makaron wrzuć na wrzącą wodę, ugotuj. Wyłóż na talerzyk, polej mięsnym sosem.
Kluseczki kładzione z owocami
Dla dziecka od: 18 miesiąca życia
Składniki:
pół szklanki owoców (np. jagody, poziomki, truskawki, pokrojone w drobną kostkę jabłka)
jajko
ž szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki masła
łyżka bułki tartej
czas wykonania: 30min.trudność: średni
Sposób przygotowania Mąkę, mleko, jajko, cukier, sól ubij mikserem na gładką masę. Dodaj owoce, wymieszaj. Ciasto nabieraj za pomocą łyżki stołowej i kładź na wrzącą, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką cedzakową. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Przełóż do niego kluski, polej masłem zrumienionym z tartą bułką. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 190
Makaron z sosem z pomidorów, marchewki i soczewicy
od 7. miesiąca
7 porcji
Czas przygotowania: 10 minut; czas gotowania: 35 minut
Można zamrażać
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula (ok. 100 g), pokrojona w kostkę
- 2 marchewki (około 125 g), pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
- 55 g czerwonej soczewicy
- 400 g posiekanych pomidorów z puszki (bez skóry)
- 300 ml niesolonego bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 75 g makaronu muszelki
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Podgrzej oliwę w rondlu, smaż cebulę, marchewki i czosnek przez 10 minut. Dodaj soczewicę, zamieszaj, następnie dodaj pomidory, bulion i koncentrat pomidorowy. Gotuj bez przykrycia przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Zmiksuj przygotowany sos, dodaj parmezan i śmietanę. Gotowy sos wymieszaj z makaronem.
Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24