photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 25 CZERWCA 2013

RYBY

RYBY:

Zupka z morszczuka (po 6. miesiącu)

SKŁADNIKI:

 40 g surowego fileta z morszczuka

 1 mała marchewka

 1 ziemniak

 1 mała pietruszka

 1 łyżeczka oliwy lub masła

 drobniutko posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE:

Umyj starannie warzywa, obierz je i pokrój w kostkę. Rybę opłucz, a potem osusz papierowym ręcznikiem i pokrój. Na wszelki wypadek sprawdź, czy w filecie nie zostały ości. Następnie zagotuj ok. 2 szklanki wody i włóż do niej warzywa. Po kilku minutach do wywaru dodaj kawałki ryby i gotuj całość jeszcze przez 20 minut. Ugotowane składniki dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do dania łyżeczkę tłuszczu i odrobinę koperku, a potem ponownie je zagotuj. Dzięki temu koperek zmięknie.

 

 

 

Halibut z warzywami (po 12. miesiącu)

SKŁADNIKI:

 200 g fileta z halibuta

 1 marchewka

 1/2 pora

 1/4 selera

 1 pietruszka

 sól

 2 łyżki przecieru pomidorowego

 suszony majeranek, oregano, tymianek

 pieprz

 1 łyżeczka soku z cytryny

 2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Umyty filet posyp oregano i tymiankiem, a potem skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Warzywa umyj, obierz i ugotuj. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni tłuszcz i podduś drobno pokrojony por. Kiedy będzie miękki, dodaj pozostałe warzywa, pieprz, sól, majeranek oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj. Ugotuj rybę na parze. Podawaj na ciepło pod kołderką z warzyw. Możesz też rozdrobnić mięso ryby i wymieszać je z jarzynami.

 

 

 

Morelowy łosoś (po 12. miesiącu)

SKŁADNIKI:

 200 g fileta z łososia

 1 łyżeczka soku z cytryny

 5 suszonych moreli

 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g)

 suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano

 świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Włóż morele do kubka, zalej je wrzątkiem. Kiedy zmiękną, wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem. Filet umyj, skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Pokrój kilka moreli i obłóż nimi rybę. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170oC. Zapiekaj rybę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia przez około 25 minut. W międzyczasie zmiksuj pozostałe morele i jogurt. Powstanie z nich aksamitny sos do polania upieczonego łososia. Przed podaniem przysmak udekoruj natką pietruszki.

 

 

Ziemniaczki z farszem (po 24. miesiącu)

SKŁADNIKI:

 100 g ugotowanego na parze łososia lub halibuta 

 4 ziemniaki

 100 g białego sera

 1-2 łyżki przecieru pomidorowego

 2 ogórki kiszone

 1 posiekana cebula

 2 łyżeczki posiekanego koperku

 natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Umyj dokładnie ziemniaki, owiń je w folię i upiecz w piekarniku. Obierz ogórki i pokrój je w bardzo drobną kostkę. Przełóż do miseczki ugotowaną rybę, biały ser, pokrojony ogórek, cebulę, koperek, przecier pomidorowy i wymieszaj wszystkie składniki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmij je z folii, a kiedy nieco ostygną, przekrój na pół i lekko wydrąż. W środek każdego ziemniaka nałóż porcję farszu i udekoruj potrawę natką pietruszki.

 

 

Sola pieczona w folii (po 18. miesiącu)

SKŁADNIKI:

 250 g fileta z soli

 po 3 różyczki brokułów i kalafiora

 1/2 szklanki fasolki szparagowej

 2 łyżki tartego żółtego sera

 masło

 1 marchewka

 tymianek

 oregano

 natka pietruszki

 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Umyte filety przypraw ziołami i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz 25 minut w ok. 170oC. Umyj i obierz warzywa. Marchewkę pokrój w talarki. Po ugotowaniu "na chrupko" przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posyp wiórkami żółtego sera. Zapiekaj przez kilka minut (ser na warzywach powinien się rozpuścić). Upieczoną rybę i warzywa udekoruj natką.

 

 

 

Zupka jarzynowa z łososiem od ósmego miesiąca

Składniki:

mała marchewka 

kawałek pietruszki

mały kawałek selera

kawałek łososia 

pół ziemniaka

płaska łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

 

Przygotowanie: Warzywa wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę. Całość zagotuj w niedużej ilości wody. Do gotujących się jarzyn włóż mały kawałek ryby. Powinna być oczyszczona ze skóry i ości. Gotuj przez kilka minut. Po przestudzeniu całość zmiksuj. Przed podaniem okraś masłem lub oliwą z oliwek. Porcja dla ośmiomiesięcznego dziecka to około 180 ml.

 

Sola z cukinią od dwunastego miesiąca

Składniki: 

500 g filetów z soli

2 małe cukinie

1 średnia marchewka

pół cytryny

kawałek masła

przyprawy ziołowe bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki

Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyj i pokrój w krążki. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rybę pokrój w trzycentymetrowe paski. Folię, rękaw lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Rozłóż krążki cukinii, na nich ułóż rybę, skrop sokiem z cytryny i obłóż marchewką. Całość posyp ziołami. Mogą to być suszona bazylia i oregano albo też szczypiorek, koperek lub natka pietruszki. Na wierzchu połóż wiórki masła. Piecz około 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 220 stopni.

 

 

 

 

 

Rybka po grecku dla roczniaka

Składniki:

500 g filetów z dorsza (może być też sola, mintaj, morszczuk najlepsza jest świeża ryba, choć może być również mrożona),

400 g warzyw: 3 średnie marchewki, 1 większa pietruszka, kawałek selera, nieduży por,

500 g świeżych pomidorów lub 200 ml przecieru pomidorowego,

majeranek,

szczypta soli i pieprzu,

3 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z garnka, a w tak powstałym wywarze ugotuj rybę. Ryba gotuje się bardzo szybko około 5 minut. Nabierze wspaniałego aromatu, jeśli do gotowania dołożysz kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa listki laurowe.

Warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pora pokrój drobno i podduś na łyżce oliwy. Warzywa połącz z rybą. Dodaj przecier pomidorowy. Jeśli chcesz użyć świeżych pomidorów, wcześniej obierz je ze skórki, drobno posiekaj i podduś na patelni. Połącz wszystkie składniki, przypraw szczyptą soli, pieprzu i majerankiem. To danie możesz podawać na ciepło, a także po schłodzeniu.

 

Innym sposobem podania ryby może być przepis na sandacza z żurawinami.

 

Sandacz z żurawinami po roku

Składniki:

500 g filetów z sandacza lub innej ryby, np. dorsza, soli lub morszczuka,

1 łyżka oleju do smażenia,

przyprawy ziołowe oregano, tymianek, kolendra,

Sos: 200 g świeżej żurawiny, 2 łyżki miodu, 2 goździki, 3 ziarna ziela angielskiego, cynamon.

 

Przygotowanie: Umyte i osuszone filety posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową.

 

 

 

 

https://www.facebook.com/ultrapartycamp/140474629453387?id=140474629453387&sk=app_380460692058859  dziewczyny prosze głosujcie !!! moj kolega z pracy moze spełnic swoje marzenia i być jednym z 3 DJ na ULTRA PARTY CAMP dostał sie do finałowej 5.. wchodzicie klikacie "lubie to" i glosujecie na MARCIN JANDY ! ma tylko jednego prawdziwego rywala wiec ma szanse wygrac ! 9 dni w Chorwacji na najwiekszej imprezie muzycznej

Komentarze

xoddechnaszklex Korni uwielbia łososia:) zrobię tego z morelami:)
17/07/2013 18:32:33
~irishdaughter Moja Zośka uwielbia zupkę z łososia z warzywami, jak dla mnie idealny przepis :)
25/06/2013 18:49:08
postrzelonaona Łosoś jak dla mnie idealna ryba:) Super przepisy:)
25/06/2013 15:59:08
~nicholas04 dzieki! zrobie halibuta i dam znac jak poszlo
25/06/2013 15:44:30
obiadkimaluszka prosze;) czekam na recenzje;)
25/06/2013 15:44:52