RYBY:
Zupka z morszczuka (po 6. miesiącu)
SKŁADNIKI:
40 g surowego fileta z morszczuka
1 mała marchewka
1 ziemniak
1 mała pietruszka
1 łyżeczka oliwy lub masła
drobniutko posiekany koperek
PRZYGOTOWANIE:
Umyj starannie warzywa, obierz je i pokrój w kostkę. Rybę opłucz, a potem osusz papierowym ręcznikiem i pokrój. Na wszelki wypadek sprawdź, czy w filecie nie zostały ości. Następnie zagotuj ok. 2 szklanki wody i włóż do niej warzywa. Po kilku minutach do wywaru dodaj kawałki ryby i gotuj całość jeszcze przez 20 minut. Ugotowane składniki dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do dania łyżeczkę tłuszczu i odrobinę koperku, a potem ponownie je zagotuj. Dzięki temu koperek zmięknie.
Halibut z warzywami (po 12. miesiącu)
SKŁADNIKI:
200 g fileta z halibuta
1 marchewka
1/2 pora
1/4 selera
1 pietruszka
sól
2 łyżki przecieru pomidorowego
suszony majeranek, oregano, tymianek
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Umyty filet posyp oregano i tymiankiem, a potem skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Warzywa umyj, obierz i ugotuj. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni tłuszcz i podduś drobno pokrojony por. Kiedy będzie miękki, dodaj pozostałe warzywa, pieprz, sól, majeranek oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj. Ugotuj rybę na parze. Podawaj na ciepło pod kołderką z warzyw. Możesz też rozdrobnić mięso ryby i wymieszać je z jarzynami.
Morelowy łosoś (po 12. miesiącu)
SKŁADNIKI:
200 g fileta z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
5 suszonych moreli
1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g)
suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano
świeża natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Włóż morele do kubka, zalej je wrzątkiem. Kiedy zmiękną, wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem. Filet umyj, skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Pokrój kilka moreli i obłóż nimi rybę. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170oC. Zapiekaj rybę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia przez około 25 minut. W międzyczasie zmiksuj pozostałe morele i jogurt. Powstanie z nich aksamitny sos do polania upieczonego łososia. Przed podaniem przysmak udekoruj natką pietruszki.
Ziemniaczki z farszem (po 24. miesiącu)
SKŁADNIKI:
100 g ugotowanego na parze łososia lub halibuta
4 ziemniaki
100 g białego sera
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ogórki kiszone
1 posiekana cebula
2 łyżeczki posiekanego koperku
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Umyj dokładnie ziemniaki, owiń je w folię i upiecz w piekarniku. Obierz ogórki i pokrój je w bardzo drobną kostkę. Przełóż do miseczki ugotowaną rybę, biały ser, pokrojony ogórek, cebulę, koperek, przecier pomidorowy i wymieszaj wszystkie składniki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmij je z folii, a kiedy nieco ostygną, przekrój na pół i lekko wydrąż. W środek każdego ziemniaka nałóż porcję farszu i udekoruj potrawę natką pietruszki.
Sola pieczona w folii (po 18. miesiącu)
SKŁADNIKI:
250 g fileta z soli
po 3 różyczki brokułów i kalafiora
1/2 szklanki fasolki szparagowej
2 łyżki tartego żółtego sera
masło
1 marchewka
tymianek
oregano
natka pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Umyte filety przypraw ziołami i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz 25 minut w ok. 170oC. Umyj i obierz warzywa. Marchewkę pokrój w talarki. Po ugotowaniu "na chrupko" przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posyp wiórkami żółtego sera. Zapiekaj przez kilka minut (ser na warzywach powinien się rozpuścić). Upieczoną rybę i warzywa udekoruj natką.
Zupka jarzynowa z łososiem od ósmego miesiąca
Składniki:
mała marchewka
kawałek pietruszki
mały kawałek selera
kawałek łososia
pół ziemniaka
płaska łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Przygotowanie: Warzywa wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę. Całość zagotuj w niedużej ilości wody. Do gotujących się jarzyn włóż mały kawałek ryby. Powinna być oczyszczona ze skóry i ości. Gotuj przez kilka minut. Po przestudzeniu całość zmiksuj. Przed podaniem okraś masłem lub oliwą z oliwek. Porcja dla ośmiomiesięcznego dziecka to około 180 ml.
Sola z cukinią od dwunastego miesiąca
Składniki:
500 g filetów z soli
2 małe cukinie
1 średnia marchewka
pół cytryny
kawałek masła
przyprawy ziołowe bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki
Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyj i pokrój w krążki. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rybę pokrój w trzycentymetrowe paski. Folię, rękaw lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Rozłóż krążki cukinii, na nich ułóż rybę, skrop sokiem z cytryny i obłóż marchewką. Całość posyp ziołami. Mogą to być suszona bazylia i oregano albo też szczypiorek, koperek lub natka pietruszki. Na wierzchu połóż wiórki masła. Piecz około 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 220 stopni.
Rybka po grecku dla roczniaka
Składniki:
500 g filetów z dorsza (może być też sola, mintaj, morszczuk najlepsza jest świeża ryba, choć może być również mrożona),
400 g warzyw: 3 średnie marchewki, 1 większa pietruszka, kawałek selera, nieduży por,
500 g świeżych pomidorów lub 200 ml przecieru pomidorowego,
majeranek,
szczypta soli i pieprzu,
3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z garnka, a w tak powstałym wywarze ugotuj rybę. Ryba gotuje się bardzo szybko około 5 minut. Nabierze wspaniałego aromatu, jeśli do gotowania dołożysz kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa listki laurowe.
Warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pora pokrój drobno i podduś na łyżce oliwy. Warzywa połącz z rybą. Dodaj przecier pomidorowy. Jeśli chcesz użyć świeżych pomidorów, wcześniej obierz je ze skórki, drobno posiekaj i podduś na patelni. Połącz wszystkie składniki, przypraw szczyptą soli, pieprzu i majerankiem. To danie możesz podawać na ciepło, a także po schłodzeniu.
Innym sposobem podania ryby może być przepis na sandacza z żurawinami.
Sandacz z żurawinami po roku
Składniki:
500 g filetów z sandacza lub innej ryby, np. dorsza, soli lub morszczuka,
1 łyżka oleju do smażenia,
przyprawy ziołowe oregano, tymianek, kolendra,
Sos: 200 g świeżej żurawiny, 2 łyżki miodu, 2 goździki, 3 ziarna ziela angielskiego, cynamon.
Przygotowanie: Umyte i osuszone filety posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową.
https://www.facebook.com/ultrapartycamp/140474629453387?id=140474629453387&sk=app_380460692058859 dziewczyny prosze głosujcie !!! moj kolega z pracy moze spełnic swoje marzenia i być jednym z 3 DJ na ULTRA PARTY CAMP dostał sie do finałowej 5.. wchodzicie klikacie "lubie to" i glosujecie na MARCIN JANDY ! ma tylko jednego prawdziwego rywala wiec ma szanse wygrac ! 9 dni w Chorwacji na najwiekszej imprezie muzycznej
Inni zdjęcia: :* patki91gdPodobny ? raffaelloJeszcze Panna purpleblaack... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24