Przepis na domowego SNICKERSA!
Przepis na ok. 20 batonów
Składniki:
ok. 700 g czekolady,
ok. 60 g masła,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki mleka skondensowanego,
200 g pianek marshmallows,
1/3 szklanki masła orzechowego,
ok. 400 g krówek,
ok. 300 g orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie: Wyłóż blachę lub brytwannę (o wymiarach ok. 20x30 cm) folią aluminiową. Rozpuść 300 g czekolady w kąpieli wodnej i rozsmaruj na folii. Odłóż blachę do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Masa nugatowa: Rozpuść pianki marshmallows z dodatkiem paru łyżek ciepłej wody w kąpieli wodnej. Masło, cukier i mleko skondensowane podgrzewaj w garnku na średnim ogniu do czasu aż masło i cukier rozpuszczą się. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na ciemniejszy. Po 4 minutach natychmiast zdejmij garnek z ognia, szybko dodaj i wmieszaj masło orzechowe i rozpuszczone pianki marshmallows. Rozprowadź masę nugatową na warstwie czekolady. Następnie odłóż blachę do lodówki.
Karmel: Krówki przełóż do miski, dodaj parę łyżek wody, wstaw do mikrofali na ok. 1-2 minuty. Co 30 sekund wymieszaj i sprawdź, czy cukierki już się rozpuściły - masa powinna być płynna i gładka. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę nugatowej i rozprowadź za pomocą noża, następnie wygładź warstwę zwilżonymi rękoma. Włóż blachę do lodówki na ok. 45 minut do zastygnięcia karmelu.
Ostrym nożem pokrój masę na batoniki. Rozpuść 400 g czekolady w kąpieli wodnej, następnie za pomocą szpikulca do fondue lub widelca maczaj batoniki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Batony można przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, ewentualnie w lodówce.
A wpis będzie wieczorem.
bo od wrczoraj non stop sie wkurwiam.
NON-KURWA-STOP.
Inni zdjęcia: 237. oishiionigiriFilmy pati991Ja pati991Widok z okna wswieciezdjec... maxima24... maxima24... maxima24:) nacka89cwa... maxima24... maxima24