photoblog.pl
Załóż konto
Ważne!

Zdjęcie widoczne dla użytkowników posiadających konto PRO

Kup konto PRO
  • Witamina A

Jest niezbędna do prawidłowego widzenia, wzrostu, podziałów komórkowych, reprodukcji i systemu odpornościowego organizmu. Razem z innymi witaminami bierze udział w utrzymaniu zdrowej skóry i śluzówek. Beta-karoten ma właściwości przeciwutleniające, z którymi wiąże się jego działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

  • Witamina D

Ułatwia jelitowe wchłanianie wapnia i fosforu, co ma podstawowe znaczenie dla utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów.  Tłuste ryby, jaja, mleko i produkty mleczne, masło, margaryny. Ok. 80 % witaminy D tworzy się w skórze pod wpływem słońca.

  • Witamina E

Ma właściwości przeciwutleniające. Jej podstawową funkcją jest ochrona przed utlenianiem kwasów tłuszczowych, obecnych w błonach komórkowych. Zabezpiecza również lipoproteiny krążące we krwi oksydacyjną modyfikacją. Z tym łączone jest jej działanie przeciwmiażdżycowe. Witamina E jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych. Korzystnie wpływa na płodność. Oleje, orzechy,margaryny, płatki owsiane, ciemne pieczywo, papryka, kapusta, natka pomidory, brokuły szpinak, szczypiorek, awokado.

  • Witamina K

Jest niezbędna w produkcji protrombiny i innych białek, odgrywających rolę w krzepnięciu krwi. Ma działanie przeciwkrwotoczne. Sałata, szpinak, brukselka, kalafior, zielona herbata

  • Witamina C

Jest wymagana dla syntezy białek tkanki łącznej. Przyśpiesza gojenie się ran. Uszczelnia naczynia krwionośne. Zapobiega krwawieniom z dziąseł, ma właściwości przeciwutleniające, z którymi łączy się jej działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Papryka, natka, brukselka, brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, pomidory, ziemniaki, porzeczki, truskawki, poziomki, kiwi, cytrusy, maliny.

  • Witamina B1

Bierze udział w przemianie glukozy. W związku z tym niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania układów nerwowego i sercowo-naczyniowego. Kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane, ryż brązowy, ciemne pieczywo, orzechy, soja, soczewica, groszek zielony, mięso.

  • Witamina B2

Potrzebna jest do uwalniania energii zawartej w węglowodanach, tłuszczach i białku. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku oraz utrzymania zdrowych błon śluzowych i skóry. Mleko i przetwory mleczne, płatki owsiane, kasza jaglana, ciemne pieczywo, migdały, soczewica, fasola, groch.

  • Witamina PP

Ma istotne znaczenie dla przemian białek, węglowodanów i tłuszczów. Jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego i zachowania zdrowej skóry. Mięso, ryby, fasola, groch, soja, soczewica, kasza jęczmienna, jaglana, gryczana, ryż brązowy, płatki jęczmienne, owsiane, chleb gracham, ziemniaki.

  • Witamina B6

Potrzebna jest do prawidłowej przemiany aminokwasów. Ma znaczenie dla prawidłowej funkcji układu odpornościowego, a także do produkcji krwinek czerwonych i niektórych hormonów. Fasola, groch, soja, bób, kasza gryczana, orzechy, mięso, jaja, ryby.

  • Kwas pantotenowy

Uczestniczy w uwalnianiu energii z węglowodanów, w produkcji glikogenu, w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych oraz w syntezie steroli, hormonów sterydowych. Ciemne pieczywo, fasola, groch, soja, soczewica, orzechy, ryby, jaja, mięso.

  • Kwas foliowy

Potrzebny jest do prawidłowego podziału komórek i syntezy białka, co ma szczególne znaczenie dla szybko rosnących tkanek. Bierze udział wraz z wit. B12, w dojrzewaniu krwinek czerwonych. Witamina ta jest niezbędna do przemian homocysteiny  aminokwasu, którego gromadzenie się w osoczu, w związku z niedoborem kwasu foliowego, sprzyja rozwojowi miażdżycy. Sałata, szpinak, cykoria, brokuły, natka, pomidory, fasola, groch, soja, soczewica,, pomarańcze, mandarynki, orzech, ciemne pieczywo.

  • Witamina B12

Niezbędna w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów. Uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym, zapobiegając niedokrwistości złośliwej. Bierze udział w przemianie homocysteiny oraz prawidłowym funkcjonowaniu komórek nerwowych. Mięso, ryby, mleko, jaja.

  • Witamina H

Jest niezbędna dla prawidłowej przemiany tłuszczów i białka. Uczestniczy w utrzymaniu zdrowej skóry, śluzówek i włosów. Soja, orzechy, jaja, sardynki, ryż brązowy, ciemne pieczywo.

Dodane 3 CZERWCA 2014
196

Informacje o mojekosmetyki18


Inni zdjęcia: 27 / 07 / 25 xheroineemogirlxDba o kręgosłup. ezekh114Raport wiosenny. ezekh114Prawie Krynica. ezekh114;) virgo123Błękitna laguna bluebird11:) photographymagicGabrysia i Lusterko Mocy gabrysiawkrainieblyskowKurorty egipskie bluebird11... maxima24