Dzień dobry!!!
Każda większa impreza u mnie w domu nie może odbyć się bez pasztecików i barszczu. Paszteciki nadają się także na sylwestrową domówkę lub bal. Dlatego jeszcze przed końcem roku szybko przed pracą podam Wam przepis na paszteciki z kapustą i grzybami, które równie dobrze można przygotować z mięsem.
Ciekawostka:
czy wiecie, że paszteciki to rodzaj pieczonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi ale co ciekawe jest to danie typowe dla Szczecina. W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego, aby pasztecik wpisać na Listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł sie na liście 22 grudnia 2010 roku, co oznacza iż wszyscy producenci muszą ściśle przestrzegać ich receptury.
Przepis
Składniki:
Farsz do pasztecikiów z kapustą i grzybami można przygotować według wcześniej podanego przeze mnie przepisu na farsz do pierogów. Zapraszam do prześledzenia drugiego mojego wpisu ;-)
Farsz mięsny: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, sól i pieprz
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 1 żółtko, 1 łyżka mleka, szczypta cukru, 1/4 kostki drożdży
Wykonanie:
DROŻDZE ROZPUSZCZAMY W PODGRZANYM MLEKU I CUKRZE- MIESZAMY ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE DO UROŚNIĘCIA. W TYM CZASIE DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI. DODAJEMY DROŻDZE I MIESZAMY DO TEJ PORY AŻ CIASTO BĘDZIE ODSTAWAĆ OD RĄK. ODSTAWIAMY NA 30 MIN W CIEPŁE MIEJSCE.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ- CEBULĘ I MIĘSO SMAŻYMY, DODAJEMY SÓL PIEPRZ
CIASTO WAŁKUJEMY, WZDŁÓŻ BRZEGU UKŁADAMY FARSZ I LEKKO ZWIJAMY W DELIKATNY RULON. TNIEMY W RÓWNE CZĘŚCI LEKKO POD SKOSEM. UKŁADAMY NA BLASZE. MOŻNA POSMAROWAĆ DELIKATNIE ROZBEŁTANYM ŻÓŁTKIEM DLA KOLORU I PIECZEMY OK 25 MIN W ROZGRZANYM PIEKARNIKU.
Życzę smacznego!!!