Jak zabija się kury dla KFC :[wsciekly]
Przytomne kury wiesza się głową w dół w specjalnych metalowych strzemionach. Maszyna przesuwa je nad zbiornik i zanurza głowy i szyje kur w wodzie, przez którą płynie prąd. Jeśli się szarpią, są za małe albo zbyt duże, nie zanurzą się prawidłowo, nie dostaną odpowiedniej dawki prądu i nie stracą przytomności. Zdarza się też, że strzemię, w którym wisi ptak, nie jest uziemione albo linia przesuwa się za szybko. Teoretycznie pracownicy powinni zdejmować nieogłuszone kury, ale muszą skontrolować kilka tysięcy ptaków na godzinę. Zdarza się, że do dalszej obróbki: nacięcia szyi (dla wykrwawienia) i obcięcia głowy idzie przytomne zwierzę (na filmach organizacji PETA widać trzepoczące się kury bez głów). Jeśli kurczak jest za mały, maszyna może mu odciąć np. tylko czubek głowy i żyje jeszcze, kiedy idzie do skubarki.