Zmodyfikowana przeze mnie wersja pasty z ksiązki Pascala i Okrasy. Wersja mini, bo Boryska, swojej nie zdąrzyłam zrobić, nie pomyślałam o tym. I w sztucznym świetle więc zdjęcie nie najlepiej prezentuje to danie, ale jest naprawde dobre :)
Potrzeba:
300g makaronu kokardki
150g łososia wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
400g śmietanki 30%
pół pęczka koperku
sól
mielona ostra papryka
3 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka oliwy z oliwek
pół szklanki wody
Wstawiamy osoloną wodę na gaz, aby ugotować w niej makaron. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy cebulę, starty czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i zioła prowanslaskie. Podsmażamy 7min. Dodajemy koncentrat, podsmażamy jeszcze jakieś 2min, następnie dodajemy pół szklanki wody. Dodajemy sól bądź wegetę, szczyptę ostrej papryki. Gotuje się to jakieś kolejne 5,7min. Następnie zalewamy śmietanką, sos musi sie zagotować i zgęstnieć. Dodajemy posiekany koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Próbujemy sos, w razie potrzeby doprawiamy. Chcemy, aby był delikatnie ostry. Na patelnie z sosem wrzucamy makaron, mieszmy, gotowe :)
Naprawde proste i naprawde smaczne :)
Koncentrat pomidorowy mozna zastąpić pomidorami, ja robiłam tak i byłam zadowolona.
Co do przyorawiania również kieruję się zasadą "na oko", także doprawiajcie według własnego upodobania, ja użyłam mniej więcej takich proporcji jakie podałam.
Smacznego, mam nadzieje ze komuś posłuży!