photoblog.pl
Załóż konto

Składniki

 

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 litr naturalnego jogurtu
  • 2 galaretki
  • 4 łyżki cukru

Ponadto:

  • 1 galaretka
  • tłuszcz i bułka tarta do blaszki

*ja użyłam jogurtu i galaretek truskawkowych

 

Sposób przygotowania:

 

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Stopniowo do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po jednym dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy mieszając na bardzo niskich obrotach lub najlepiej łyżką. Gdy składniki się już ładnie połączą wlewamy ciasto do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.

 

Masa

Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody

Gęstniejącą galaretkę wymieszać z pozostałymi składnikami

 

Ciasto

Masę wylać na biszkopt. Ugotować galaretkę w 250 ml wody, pozostawić do stężenia,pokroić w kosteczkę i udekorować ciasto.

 

Dodane 23 KWIETNIA 2019 , exif
188
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchanialove.

Informacje o kuchanialove


Inni zdjęcia: Ja nacka89cwaJa nacka89cwaLeci patusiax395Trzciniak slaw300:) nacka89cwaJa nacka89cwa... idgaf94Ja nacka89cwaJa patkigd;) virgo123