SKŁADNIKI:
1 i 1/2 kg. jabłek
5 jaj
1 margaryna
1 i 1/2 szkl. m±ki krupczatki
1 i 1/2 szkl. m±ki tortowej
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia (mały)
1 kisiel duży (na 750ml) najlepiej różowy, smak dowolnie
1 budyń duży (na 750ml) ¶mietankowy, waniliowy lub kokosowy
cukier
Margarynę rozetrzeć z m±k± i proszkiem do pieczenia (nie zagniatać). Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym, dodać do przygotowanej m±ki i zagnie¶ć ciasto. Ciasto podzielić na dwie czę¶ci, jedn± czę¶ć schłodzić w lodówce, drug± zamrozić w wałeczkach.
Jabłka obrać, wykroić pestki, pokroić w kostkę lub plasterki, posypać 5 łyżkami cukru i suchym kisielem, wymieszać i odstawić (aż się rozmoczy).
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowan± i posypan± m±k± blaszkę. Na ciasto wyłożyć jabłka.
Ubić pianę z białek, dodać 3/4 szkl. cukru i suchy budyń, wymieszać, rozsmarować na jabłkach. Na wierzch potarkować zmrożone ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min.
SMACZNEGO! :-)
Bardzo smaczne i zawsze się udaje