photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 15 MARCA 2008

Jabłecznik z kisielem

SKŁADNIKI: 1 i 1/2 kg. jabłek 5 jaj 1 margaryna 1 i 1/2 szkl. m±ki krupczatki 1 i 1/2 szkl. m±ki tortowej 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia (mały) 1 kisiel duży (na 750ml) najlepiej różowy, smak dowolnie 1 budyń duży (na 750ml) ¶mietankowy, waniliowy lub kokosowy cukier Margarynę rozetrzeć z m±k± i proszkiem do pieczenia (nie zagniatać). Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym, dodać do przygotowanej m±ki i zagnie¶ć ciasto. Ciasto podzielić na dwie czę¶ci, jedn± czę¶ć schłodzić w lodówce, drug± zamrozić w wałeczkach. Jabłka obrać, wykroić pestki, pokroić w kostkę lub plasterki, posypać 5 łyżkami cukru i suchym kisielem, wymieszać i odstawić (aż się rozmoczy). Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowan± i posypan± m±k± blaszkę. Na ciasto wyłożyć jabłka. Ubić pianę z białek, dodać 3/4 szkl. cukru i suchy budyń, wymieszać, rozsmarować na jabłkach. Na wierzch potarkować zmrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min. SMACZNEGO! :-) Bardzo smaczne i zawsze się udaje

Komentarze

gotowanie Komentujcie!!
16/03/2008 14:43:49
Użytkownik usunięty o matko jakie tu pyszno¶ci
mniam mniam:)
16/03/2008 7:46:40
angeluniaaa M.. smacznee;P xd
15/03/2008 23:38:20