"Babka rumowa"
Ulubiona baba koleżanki Jagody. Heh. Pamiętam jak kiedyś zapomniałam dać do niej jajka (absurd,nie!)...I zakalec gotowy! ;)
Składniki:
1 kostka margaryny
1.5-2 szklanki cukru kryształu
3-4 łyżki kako
0.5 szklanki wody
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
Wykonanie:
Do rondelka dajemy margarynę,cukier,kakao i wodę. Gotujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka,dodajemy na wolnych obrotach przestudzoną "miksturę" (ha!),mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewamy aromat.
Ciasto dajemy do foremki wysmarowanej margaryną i obtoczoną bułką tartą. Pieczemy 45 minut.
Smacznego! ;)