Źródło: Mama
Składniki:
2 jajka (białki+żółtka)
1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
budyń śmetankowy
2 galaretki cytrynowe
puszka ananasów
1/2 szkl mleka
4 łyżki cukru
4 żółtka
100 g masła
1 szkl cukru
4 białka
200 g wiórków kokosowych
Przepis:
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aby znowu była sztywna. Dalej miksując dodać żółtka i olej. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Piec około 20 min w 175 stopniach Celsjusza.
Budyń ugotować na soku ananasowym z puszki dodając 4 łyżki cukru. Proszek rozpuścić najpierw w mleku. Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 500 ml wody.
Masło utrzeć z 4 żółtkami, dodawać partiami budyń, a na koniec tężejącą galaretkę. Wmieszać pokrojone ananasy.
Upiec kokosankę: ubic białka, dodając na koniec cukier, dodać wiórki i wymieszać. Piec w 150 stopniach przez około 30- 45 min, aż będzie upieczona.
Na wystudzony biszkopt nałożyć masę (od razy po zrobieniu jej, aby nie zdążyła zastygnąć). Schłodzić. Na wierzch nałożyć kokosankę.
Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24