Na zdjęciu jedna z naszych wspaniałych herbat.
Autor zdjęcia: Sebastian Cencyk, więcej informacji na: http://web-lab.com.pl/
Wpis poświęcony herbatom za kilka dni...
Po przeczytaniu poprzedniego wpisu, wiecie już w co się zaopatrzyć, aby przygotować kawę w domu.
Przejdźmy więc do intrukcji :)
Zaczynamy od wody.
Dobrze byłoby gdyby była ona filtrowana. Teraz prawie każdy w domu ma tzw. ,,Brity", oczywiście brak filtra nie wyklucza parzenia kawy, ale nie ukrywam, że filtrowana woda ma wpływ na smak kawy...
Oczywistą oczywistością jest to, że kawa której będziemy używali do parzenia ma być świeżo zmielona, odradzam zmielenie wiekszych ilości, wsypywania do słoika i ,,niech sobie stoi", ponieważ najnormalnie w świecie, będzie wietrzała.
Na każde 125 ml wody, mielimy jedną łyżeczkę kawy. Ważne jest to, aby kawa nie była zbyt mocno zmielona, ponieważ może zapchać nam sitko w naszym French Press'ie.
Wsypujemy naszą kawkę do French Press'u, zalewamy ją odpowiednią (wg. potrzeby) ilością wody (nie może być to wrzątke, idealna temp. wody do parzenia kawy to 92 stopnie celsjusza).
Po zalaniu kawy, przykrywamy przykrywką (nie wciskając tłoczka który wystaje z przykrywki!!!)
Kawa powinna parzyć się ok. 4-5 minut.
Po upływie tego czasu, delikatnie (lepiej delikatnie, bo kawa po mocnym wcisnieciu tłoczka lubi sobie wytrysnąć przez dziubek xD ) wciskamy tłoczek.
No i... cieszymy się pełnią smaku naszej kawy!!
Kawa z French Press'u w moim przekonaniu, najlepiej sprawdza się w 3 postaciach
- Espresso
- Americano
- Misto
Można oczywiście przygotować z niej Latte, bądź inną z wielbionych przez nas kaw, It's all yours :)
Wiemy już jaką kawę wybrać i w jaki sprzęt się zaopatrzyć.
Umiemy już parzyć kawkę za pomocą French Pressu
W następnym wpisie zajmiem się techniką przygotowywania mleka ;)
Pozdrawiam