znacie jakies fajne prepisy na przygotowanie kaszy jaglanej na sniadanie ?? szukam czegos na necie ale jakos nic mi nie pasuje ;? jakbyscie mogly to prosze o podanie przepisu w komentarzu :)
- 3 łyżki kaszy jaglanej (lub więcej według uznania)
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 nieduży banan, 1 brzoskwinia – lub inne owoce
- garść ziaren słonecznika i migdałów
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą (kasza straci nadmiar pyłu i charakterystyczny smak goryczki) i zalać wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad kaszę. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę i będzie miękka.
Rodzynki zalać na chwilę niewielką ilością wrzątku. W ten sposób wypłukamy zbędny dwutlenek siarki. Odcedzić.
Banana pokroić w plastry, brzoskwinię lub nektarynkę w nieduże kawałki. Ugotowaną kaszą wymieszać z jogurtem, dodać rodzynki i masło. Udekorować owocami i bakaliami. Posłodzić miodem. Spożywać od razu, zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Smacznego!
09/08/2014 23:03:36
bedechudaaaaaa 1 porcja
-5 łyżek kaszy jaglanej
-woda i/lub mleko
-1 banan
-szczypta soli, ewentualnie coś do dosłodzenia
Kaszę płuczemy kilka razy w zimnej wodzie by pozbyć się ewentualnej goryczki. Zalewamy ją lekko ponad poziom wodą, doprawiamy i gotujemy. Gdy kasza wchłonie wodę, sprawdzamy czy jest już ugotowana- niektórzy wolą twardsze ziarenka. Blendujemy banana i dodajemy mus do kaszy. Dolewamy trochę mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy z ognia, gdy smaki się połączą. Dowolnie doprawiamy (polecam cynamon).
09/08/2014 23:03:13
bedechudaaaaaa Składniki (na 2 porcje):
2 szklanki wody
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki miodu
1 banan
100g owoców leśnych (mrożonych)
2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie do owoców)
Owoce rozpuścić, rozpuszczone zmiksować z 1 łyżką miodu (gdyby były zbyt kwaśne dodać cukier puder).
Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić, wsypać do rondelka i zalać wodą. Gotować ok 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Dodać drugą łyżkę miodu oraz banana, zmiksować aż kaszka będzie miała kremową konsystencję. Do miseczki wyłożyć kilka łyżek kaszki, polać sosem owocowym.
Smacznego :)