photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 13 LISTOPADA 2013 , exif
109
Dodano: 13 LISTOPADA 2013

2. Pijany kokos. ;-)

Lista składników

  • 1 kostka "KASI" do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki (420 g)
  • 1/2 szklanka cukru (125 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 300g dżemu z czarnej pożeczki

Krem:

  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250g)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru (250g)
  • 1 szklanka czystej wódki - można dać mniej

Jak zrobić?

Do miski wsyp kaszę, wiórki, cukier, wlej wódkę i wymieszkaj. Zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia utrzeć 1 kostke do pieczenia "Kasia" na krem dodając po łyżce masę kokosową. Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i kostkę do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 min do zamrażarki by ciasto stężało.

Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem. Ciasto posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180 stopniach celcjusza.

Gotowy krem wyłóż na jden placek ciasta, przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Temperatura piekarnika : 180 stopni
Czas pieczenia : 15 minut

SMACZNEGO ;)

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika cookie3615.