Opowieści o kruchym cieście ciąg dalszy.
Tarta z kruchego ciasta z jabłkami i konfiturą z wiśni. Mmmm... <3 Pomysł na stworzenie właśnie takiej zrodził się z dostrzeżenia faktu, że część zakupionych słodkich jabłek zaczyna przejrzewać. Konfiturę z dzikich wiśni zauważyłam, otwierając lodówkę w celu wyciągnięcia masła do ciasta. Połączenie słodkich jabłek, które jeszcze dodatkowo można posypac brązowym cukrem, kwaskowych wiśni i kruchego ciasta jest naprawdę bardzo smaczne :)
Składniki:
- 3/4 lub cała kostka masła lub margaryny (ja do tart używam masła Osełkowego) - w zalezności od tego, jak dużą mamy formę i jaką grubośc spodu chcemy uzyskać;
- ok. 2 szkl. mąki pszennej;
- 2-3 żółtka;
- saszetka cukru waniliowego
- może być 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 duże jabłka (moga być słodkie - np. Lobo, Golden Delicious, choć najlepsze do tart są Renety)
- ok. 1/2 szklanki konfitur z wiśni
- cukier brązowy do posypania jabłek
Wykonanie:
Robimy tradycyjne kruche ciasto: najpierw łączymy składniki sypkie, następnie dodajemy masło i na końcu żółtka i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Kulę ciasta możemy wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i kroimy w plasterki.
Wykładamy ciastem nasmarowaną tłuszczem formę (mozna ją także posypać bułką tartą). Ciasto nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką lub widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Wyciagamy lekko przyrumienione ciasto i sprawdzamy wykałaczką, czy spód jest dobrze upieczony. Jeśli tak (jezeli ciasto jest niedopieczone, wskakuje jeszcz ena chwile do piekarnika) smarujemy go konfiturą z wiśni i na niej układamy plastry jabłek. Dekorujemy resztą konfitur i posypujemy brązowym cukrem.
(Na zdjęciu widać serce z ciasta - zostawiłam trochę ciasta przeznaczonego na spód, wycięłam foremką serce i położyłam na jabłka. Można całośc posypac także kruszonką lub udekorować według własnego pomysłu).
Wstawiamy do piekarnika na około kwadrans. Wyciagamy i odstawiamy do ostygnięcia.
I wszystko na temat ;) Powodzenia i smacznego!
Inni zdjęcia: .. locomotivEgipt pełen polaków bluebird11... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24