Składniki:
8-10 dużych brokułowych różyczek,
1 szklanka makaronu penne (rurki),
1 por,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego ulubionego sera,
1/2 łyżeczki oregano i bazylia,
sól, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Brokuła podgotować w osolonej wodzie 2 minuty i wyciągnąć.
Na oliwie podsmażyć pokrojonego w krążki pora, dodać posieny czosnek i wymieszać. Dodać ugotowany makaron oraz przyprawy i mieszajać podsmażyć 1 min.
Wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
Posypać serem, doprawić solą i pieprzem. Na wierzch poukładać różyczki brokuła.
Wstawić do piekarnika - 200 st. na 10-15 min.
Smacznego ...