6 produktów, które leczą żołądek
1) Papaja
Od lat stosowana jest w leczeniu wrzodów i biegunki. Pomaga też zażegnać zgagę i mdłości. Zawiera papainę naturalny enzym, który wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw. Owoc papai ma pomarańczowy, czasem zielonkawy kolor, środek zaś wypełnia żółty lub różowy miąższ. Choć cena nie zachęca do włączenia tego produktu do codziennego menu, warto od czasu do czasu się na niego skusić. Oprócz pożytecznego wpływu na układ pokarmowy, papai przypisuje się również niezwykle korzystne działanie w profilaktyce raka, a także właściwości odmładzające.
2) Otręby owsiane
To wspaniałe źródło błonnika zarówno tego rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Do zachowania równowagi w układzie trawiennym potrzebne są oba rodzaje. Lista zalet otrębów owsianych jest bardzo długa: usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie, chronią śluzówkę jelit i zapobiegają zaparciom. Przyczyniają się też do utrzymania zgrabnej figury lub zrzucenia zbędnych kilogramów, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku, a dodatkowo pęcznieją w żołądku, dając poczucie sytości.
3) Jabłka
Są nie tylko bogatym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, ale także pektyn i innych enzymów, wspomagających trawienie produktów, działających drażniąco na żołądek. Warto jednak pamiętać, by przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego unikać surowych jabłek, a zamiast nich wybrać pieczone lub duszone.
4) Cynamon
Od lat znany jest jako niezwykle skuteczny pogromca porannych mdłości i biegunki. Okazuje się jednak tak samo efektywny w zwalczaniu gazów. Możesz go stosować jako przyprawę zarówno do deserów, jak i głównych posiłków. Idealnie sprawdza się w połączeniu z pieczonymi jabłkami, ale świetnie smakuje też dodany do kurczaka, a nawet do zupy czy sałatki.
5) Koper włoski
Nieprzypadkowo herbatkę ziołową z koprem włoskim podaje się już niemowlętom. Uznany za bezlitosnego pogromcę gazów w jelitach, często podawany jest na koniec posiłku w indyjskich restauracjach. Aby doświadczyć dobrotliwych właściwości kopru włoskiego, wystarczy już połowa łyżeczki jego nasion dodana do potrawy.
6) Awokado
Jest niezwykle bogate w potas, błonnik oraz tłuszcze przyjazne dla żołądka i serca. Zapobiega zaparciom, obniża poziom trójglicerydów i zły cholesterol. Reguluje również poziom insuliny we krwi. Indianie uprawiali awokado od wieków i uważali je za afrodyzjak. Owocowi temu przypisywali też właściwości lecznicze stosowali go w leczeniu gorączki i dolegliwości kobiecych. Dziś wiele się mówi o jego działaniu antyrakowym.