Składniki
ilość porcji: 12
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 150 ml mleka
- 100 g Kinder Czekolady pokrojonej na małe kawałeczki
- Polewa
- 50-100 g Kinder Czekolada i Czekoladowe albo kolorowe guziczki
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 20 min
1.
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Formę na 12 muffinów wysmarować tłuszczem i posypać mąką, albo włożyć do niej 12 papierowych foremek.
2.
Zmiksować masło aż będzie puszyste. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i aromat waniliowy, a następnie jajka (po jednym na raz), dobrze miksując po każdym dodaniu.
3.
Następnie dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól na przemian z mlekiem i mieszać za pomocą łopatki. Na koniec dodać kawałki czekolady i wymieszać całość łopatką.
4.
Wyłożyć mieszaninę łyżką do przygotowanych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy muffiny są w środku upieczone.
5.
Pozostawić na 10 minut w formie, aby nieco przestygły, a następnie wyjąć z blaszki i ostudzić zupełnie na metalowej kratce.
6.
Polewa: stopić Kinder Czekoladę i posmarować nią muffiny. Udekorować czekoladowymi albo kolorowymi guziczkami.