Babeczki
Swoim wyglądem przypominają "zakalca" mimo to tak nie smakują.
Są słodziutkie dzięki dużej ilości cukru i prawdopodobnie wyszły dlatego takie jakie wyszły :)
Foremki i czekoladowe kropelki kupiłam w biedronce
koszt foremek 1,99 zł
kropelek 2,19
Skład:
* 125 g miękkiego masła
(moje było wyjęte prosto z lodówki, "Delma")
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
(niestety ja go nie dodałam bo go posiadam)
* 2 jajka
* 1 i 1/4 szklanki mąki
(mąka Babuni)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki mleka
+ ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru waniliowego
Z tych składników wyszło mi 16 babeczek,
zależy od pojemości foremek :)
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (miksować przez 15 min). Dodawać po jednym jajku dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikseremna małych obrotach). dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem.
2. Ciasto nałożyć do papierowych foremek umieszczonych w blaszcze z wglębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości foremki. Wsypać czekoladowe kropelki.
3. Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się nie zarumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).
Tylko czekać aż wszystko będzie gotowe
i smacznego :)
źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/czeresnie/babeczki/przepis.html