photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 13 MARCA 2013

 

Babeczki 

 

 

Swoim wyglądem przypominają "zakalca" mimo to tak nie smakują.

Są słodziutkie dzięki dużej ilości cukru i prawdopodobnie wyszły dlatego takie jakie wyszły :)

 

Foremki i czekoladowe kropelki kupiłam w biedronce

koszt foremek 1,99 zł

 

kropelek 2,19

 

Skład: 

* 125 g miękkiego masła

(moje było wyjęte prosto z lodówki, "Delma")

* 3/4 szklanki cukru

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

(niestety ja go nie dodałam bo go posiadam)

* 2 jajka

* 1 i 1/4 szklanki mąki

(mąka Babuni)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/2 szklanki mleka

+ ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru waniliowego 

 

Z tych składników wyszło mi 16 babeczek,

zależy od pojemości foremek :)

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (miksować przez 15 min). Dodawać po jednym jajku dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikseremna małych obrotach). dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem. 

2. Ciasto nałożyć do papierowych foremek umieszczonych w blaszcze z wglębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości foremki. Wsypać czekoladowe kropelki.

3. Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się nie zarumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).

 

Tylko czekać aż wszystko będzie gotowe

i smacznego :)

 

 

 

źródło:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/czeresnie/babeczki/przepis.html