Witam!
A więc dzisiaj środa popielcowa, a oto moja propozycja :)
Makaron z leczo
Makaron kokardki (oczywiście jaki kto woli)
1 papryka slodka
1 papryka konserwowa
1 cebula
1 pomidor
Dodatkowo dla podkreślenia smaku kwasowości dodałam 1,5 łyżki musztardy z odrobiną sosu tajskiego
Bazylia
Pieprz
Kroimy cebulkę w kostkę w zależności od wyrazistości smaku, następnie podsmażamy ją w małym garnku.
Kroimy papryki i pomidora w kostkę nie za gruba i nie za drobną. Dorzucamy do cebuli, zalewamy odrobiną wody, możemy również dodać odrobinę zalewy z papryki konserwowej. Dusimy około 10-15 minut na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrabiam w szklance musztarde dodaje sos i odrobinę zalewy z papryki. Wlewamy do garnka delikatnie mieszając. Musztarda dodaje również kwasowości, dodajemy pieprz.
Wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Następnie ugotowany makaron (odcedzony, spłukany zimna wodą) dodajemy do naszego leczo. Delikatnie mieszamy i gotowe! ;) na talerzu doprawiamy odrobina pieprzu i Bazyli suszonej.
Smacznego! ;)
Inni zdjęcia: 1477 akcentovaStrażnik zamku elmar;) pati9912019 7513Zestaw opon. ezekh114;) virgo123490 mzmzmz;) virgo123;) virgo123;) virgo123