photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 18 LIPCA 2008

Witam!

To ja, Wasz krupniok! Przypomnę po krótce swoją historię: Kaszanka (kiszka, śl. krupniok) - wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz. Podstawowe przyprawy to: cebula, pieprz, majeranek. Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew. Podroby te są koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy), mają najczęściej osłonkę z jelita. W zależności od regionu i producenta są grubsze lub cieńsze. Krupniok zazwyczaj ma kształt typowej kiełbasy grubości do 5 cm. Do wyrobu kaszanki używa się kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Rozróżnia się też kaszankę pieczoną, jak i parzoną (gotowaną po napełnieniu). Wyrobem przypominającym kaszankę jest bułczanka (śl. žymlok), gdzie kasza zastąpiona jest miękiszem bułki. Kaszankę przypomina również kadrel, który składa się przede wszystkim z krwi i kawałków słoniny. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania moich foci :)

Komentarze

ziutekniezyje Ooo nareszcie zrobiłaś fotobloga, ziom :D Każda szanująca się osoba posiada taki fotoblog;) Świetnie wyszłaś na tej fotce, no serio, ziom. Pozdro 600 i 700 ;* Buss;*
20/07/2008 14:33:52