Składniki:
*cebula
*0,5 pomidora
*żodkiewka
*2-4 plastrów sera
*gyros (jak macie akurat zrobiony na patelni, o te mięso chodzi) lub zwykła kiełbasa śląska może być
*3 serki homogenizowane ("topione") (np. ziołowy i naturalny, wedle uznania)
*2 placki (do tortilii)
*majonez
*ketchup
*musztarda
*pieprz
*sól
*dwa lub jeden talerz i miska jak na płatki ( ta mniejsza)
Sposób przygotowania:
1) Dwa placki tortilii nakładamy na siebie tak, aby wyglądały razem jak jeden, po prostu nakładamy na siebie. Placek, który jest u góry smarujemy majonezem. (Dozgonnie oddany majonez WINIARY - polecam :) )
2) Tak złożone dwa placki wkładamy (na telerzu lub nie) do mikrofalówki na 1,5 minuty ( zależy jak mikrofalówkę macie ustawioną).
3) Wszystkie pozostałe składniki (takie co sie nadają do krojenia) kroimy w kostkę pomijając ser. Ser kroimy w podłużne pasy.
4) Dwa placki wyciągnięte to 1,5 minuty wkładamy do miski. Później do miski wrzucamy wszystkie pokrojone składniki i mieszamy z serkami homogenizowanymi (topionymi).
5) Tak przygotowane danie wrzucamy do mikrofalówki na talerzu - wyciagamy zmieszane składniki z miski i dajemy na talerz. Czas w mikrofalówce : 2,5-3 minuty. Po 3 minutach wyciągamy danie i wkładamy spowrotem do miseczki.
Całość mieszamy, ser powinien sie rozpuścić. Później wedle uznania dodajemy musztardy, majonezu, ketchupu, jakiś sosów czosnkowych, tysiąca wysp - co tylko macie. Ja osobiście polegam zrobić sos czosnkowy lub na początku dać majonez, później musztardę, a na końcu ketchup lub jakiś ostry sos, nie za dużo, dodać solu i popieprzyć odrobinkę, popieprzone lepsze :P
Smacznego :)
Moja. Moj.