Składniki
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
1 l żuru,
50 dag surowej białej kiełbasy,
4 jajka na twardo,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
30 dag pieczarek
1 łyżka startego chrzanu,
5 ząbków czosnku,
3 liście laurowe,
1,5 łyżki majeranku,
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Kiełbasę zalać gorącym wywarem, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min.
Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać da żurku. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko podsmażyć i wrzucić do żuru. Zagotować.
Podawać z połówkami jajek.