"Ciasto jogurtowe"
Fajne,lekkie ciasto z posmakiem cytrynki.
Wg mnie lepiej jest jak więcej się doda skórki z cytryny i na upieczone już ciasto
posypie się cukrem pudrem i na to sok z cytryny.
Mmmm. Rewelacja! ;) Żyć i nie umierać.
Składniki:
20 dag naturlanego jogurtu
1.5 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki (6 dag) masła
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
puder do posypania ciasta
tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
W malakserze ubijamy jogurt,cukier puder,jajka oraz skórkę z cytryny. Gdy składniki się połączą i lekko spienią-dodajemy rozdrobnione,chłodne masło oraz przesianą przez sito mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto niedłużej niż 2 minuty.
Piec przez 50-55 minut w temperaturze 180 0 C.
Smacznego! ;)