"Rajska szarlotka"
Przepis z książki s.Anastazji. Co to było z tą szarlotką...Ufff. ;)
Składniki:
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
MASA JABŁKOWA:
1/2 jabłek
POLEWA BEZOWO-CYNAMONOWA:
1/2 szklanki cukru kryształu
2 białka
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
CIASTO:
Ubijamy białka z cukrem,cukrem waniliowym,dodajemy żółtka,stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,na koniec wlewamy roztopioną margarynę.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy,na wierzch układamy plasterki jabłek i polewamy polewą bezowo-cynamonową. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 170 o C.
POLEWA BEZOWO-CYNAMONOWA:
Białka ubijamy z cukrem,dodajemy cynamon.
Smacznego! ;)